Even voorstellen

Nancy en Fergie
Nancy en Fergie

Ik ben Nancy Bakker-Wulms, eigenaar van Coachhond. Ik woon in Aalsmeer; samen met mijn man, twee zoontjes en onze hond Fergie. Mijn hele leven heb ik al een passie voor honden. Vandaar ook dat ik mijn honden Fergie en Ubbas indien mogelijk en nodig inzet als therapiehond in de begeleiding. Verder begeleid ik mensen bij het opleiden van hun eigen (PTSS) hulphond.

Ik ben geboren en getogen in Oudenbosch een klein dorpje in de buurt van Roosendaal. Ik ben opgegroeid in een stabiel gezin. Mijn vader werkte fulltime en mijn moeder was huisvrouw. Zij was er altijd als ik thuis kwam uit school. Als kind was ik altijd erg vrolijk en de initiatiefnemer wat betreft het verzinnen van spelletjes om te gaan doen met de andere kinderen.

Ook vond ik het altijd erg leuk om met de playbackshows mee te doen op school en op het podium te staan.

Na een aantal andere ervaringen bij verschillende organisaties waar de leiding niet altijd erg mensgericht was, maar vooral resultaatgericht, heb ik geleerd om voor mezelf te kiezen. Dit is misschien ook een beetje de reden geweest dat ik op een gegeven moment mijn eigen communicatiebedrijf ben gestart. De vrijheid en de extra uitdaging hierin spraken me enorm aan.

Na een aantal negatieve ervaringen was ik uiteindelijk ook wat meer onzeker geworden over wat ik kan en wie ik ben. Constant toch die bevestiging zoeken. Totdat ik mijn eigen pad heb gekozen. En echt de keuze voor mezelf heb gemaakt. Ik heb hierin zelf de regie genomen en dat heeft goed uitgepakt. Iets wat ik jou ook heel graag wil leren.

Door o.a. de opleiding Dog Assisted Coaching heb ik niet alleen veel geleerd over hoe je mensen kunt coachen en hoe je daarbij je hond kunt inzetten. Maar heb ik vooral veel over mezelf geleerd. En dat de eigenschappen waarvan ik dacht dat dat juist negatieve dingen waren, gewoon mijn kracht zijn. Eén van die kwaliteiten is bescheidenheid. Ik had het idee dat deze bescheidenheid mij tot nu toe niet veel gebracht had. Door de bescheidenheid was ik altijd erg onzichtbaar Ik doe toch gewoon mijn ding, daar hoef ik toch geen compliment voor? Dat hoef ik toch niet van de hoogste toren te blazen? Maar die bescheidenheid brengt mij dat ik juist aandacht aan de ander kan geven; een eigenschap die voor een therapeut natuurlijk heel mooi is.

Tijdens mijn opleiding tot Psychosociaal ACT Therapeut heb ik verder geleerd om te gaan met negatieve gedachten, gevoelens en gebeurtenissen. ACT staat voor Acceptance Commitment Therapy. Van iets dat we als positief ervaren willen we niet meer dat het weg gaat of willen we dat het meer wordt. Van iets dat we als negatief ervaren, willen we het liefst dat het verdwijnt of we willen het vermijden. Maar bij het leven horen nu eenmaal naast lichtpuntjes. ook tegenvallers. In plaats van hier tegen te vechten, kun je beter leren hoe hiermee om te gaan. En dat is het mooie van ACT: het accepteren van alle positieve en negatieve gedachten en gevoelens (acceptance). En om je een mooie leidraad te bieden hoe je als persoon het beste kunt handelen; ontdek je wat jouw waarden zijn en hoe je hier toegewijde acties op kunt inzetten (commitment).

Door na te gaan wat ik belangrijk vind, ging ik steeds meer in mezelf geloven. Bijvoorbeeld in mijn enthousiasme en mijn creativiteit die ik als kind al in me had, maar misschien wat meer naar de achtergrond had gestopt. Ik ben goed, zoals ik ben en dat mag ik laten zien aan anderen. Ik hoef me niet meer te meten en aan te passen aan anderen; ik kan gewoon mezelf zijn. Ik ben ook iemand met mijn kwaliteiten (waarden), kennis en kunde! En dat ben jij ook! Heel graag zou ik dat jou ook willen leren en laten ervaren.

Ik durf nu ook mezelf te laten zien. Weer op dat podium te gaan staan wat ik als kind graag deed. Iets wat ik me een tijd lang helemaal niet heb kunnen indenken. Ik op een podium: nee. Het liefst ging ik ergens onzichtbaar in een hoekje zitten. Maar nu wil ik mezelf juist laten zien. Het voorbeeld zijn voor anderen. En ook anderen helpen met hun strubbelingen. Laten zien dat je echt je mooie kwaliteiten in je hebt, maar dat je ze alleen nog moet gaan ontdekken en er vervolgens op mag vertrouwen. Jij bent mooi zoals je bent en daar mag je op vertrouwen!

Kijk hier voor mijn expertisegebieden.

Wat heb ik geleerd van de honden in mijn leven?