Stress

Nieuwe rage: de spinner tegen stress bij kinderen!

spinner

Er is weer een nieuwe trend onder kinderen: na de Pokémon kaartjes is er nu de fidget spinner. Een apparaatje waar je aan kan “friemelen en frutselen”, waar je aan kunt draaien en trucs mee kan doen. Heeft jouw kind er al één? Weet je überhaupt wat het is? Ik nog niet; tot een paar dagen geleden. Via een bericht op Facebook dat de spinners overal zijn uitverkocht, werd ik getriggerd.

En daarna (selectieve perceptie heet dat geloof ik…) kwam ik ‘m tegen bij een vriendje van mijn zoontje. ‘Kijk!’, zegt m’n zoontje, ‘Wat cool; ik wil er ook zo één!’. Vervolgens in de kantine van de honkbalvereniging waar mijn zoontje Beeball doet: ‘Ja hoor, ken je het nog niet? Het is al sinds twee weken populair. Het komt uit Amerika en werkt tegen stress bij kinderen!’. ‘Stress bij kinderen? Hebben ze dat al op deze leeftijd dan?’, hoor ik iemand anders zeggen. Vanochtend zag ik de spinner in de broodtrommel van een klasgenootje zitten. Want in de klas mogen ze er niet mee spelen, maar in de pauze wel. ‘Maar het is toch tegen stress’, hoor ik het meisje in kwestie zeggen. ‘Dan moet ik ‘m toch bij me houden?’. Maar nee, dat mag niet van de juf. Ik opperde het onderwerp ook maar eens bij een paar vrienden en de helft had er nog nooit van gehoord (gelukkig, ik ben niet de enige die “achter loopt”) en de andere helft riep: ‘Ja, klopt dat is weer wat nieuws!’

Maar goed, een hot item dus. Interessant genoeg om er mijn blog aan te wijden.

Ik ga het niet hebben over het apparaatje zelf: dat kun je zelf googelen. Waar het mij om gaat, is of het ook echt helpt waarvoor het in eerste instantie is uitgevonden.

De spinner: antistress en verhoging concentratie

De spinner tegen stress? Hoeveel stress hebben kinderen eigenlijk? En hoe kan een, op het eerste gezicht, simpel dingetje hierin helpen? En is het werkelijk voldoende? Of hebben kinderen meer nodig? En werkt het misschien ook voor volwassenen? Het antistress ding dat ik nog ken uit mijn tijd, is de stressbal. Het voelde altijd wel lekker aan om er in te knijpen, maar of het nou echt tegen de stress hielp…?

Kinderen moeten veel

Kinderen moeten naar school. Daar moeten ze opletten. En hun best doen. Want zelfs in groep 3, waar mijn zoontje nu inzit, begint de prestatiedrang al: ‘zit jij pas in Kiesboek 5? Ik zit al in 6!’. Ook de leerkrachten doen hier aan mee: ‘als jij klaar bent met je rekensommen, mag je gaan spelen’. Dus moeten de sommen snel en goed gemaakt worden. Ook het woordje CITO-toets zorgt al voor de nodige spanning. Verder moeten ze natuurlijk ook thuis oefenen: iedere avond een stukje lezen en mijn zoontje kreeg laatst al tijdens de vakantie ‘huiswerk’ mee, namelijk het oefenen van rekensommen. Ook naast school hebben kinderen vaak al allerlei ‘verplichtingen’: de zwemles, de voetbalclub, het knutselclubje, de muziekles, etc. En ze willen natuurlijk ook nog spelen met vriendjes.

Als ouder denk ik: ‘dat is allemaal best veel’. Toch wel iets om stress van te krijgen. Ervaren kinderen dit ook zo?

Geeft dit stress? Wat is stress eigenlijk?

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Stress heeft als doel ons lichaam in een staat van paraatheid te brengen. Het wil ons voorbereiden op gevaren door ons lichaam efficiënter en sneller te laten reageren. Is stress altijd slecht? Nee, een lichte mate van stress werkt juist bevorderend. Het geeft je lichaam en je brein een signaal om je nog beter te kunnen concentreren, zodat je met nog meer focus en concentratie je taak kunt afronden. Als stress zich echter opstapelt, kan het er juist voor zorgen dat je blokkeert en je daardoor juist niet meer kunt concentreren. Het wordt je teveel. Je weet niet meer waar je moet beginnen. Je wilt het wel, maar het lukt niet meer, je gaat dingen vergeten, je maakt fouten, etc.

Of al dat moeten stress geeft, is denk ik verschillend per kind. Daar kan ik geen antwoord op geven. Wat ik wel weet, is dat je als ouder je kind kan ondersteunen. Je kunt je kind leren met (mogelijke) stress om te gaan.

Tips om te veel stress te voorkomen

Wat kan je als ouder doen om te veel stress bij je kind te voorkomen?

  • Leer je kind dat hij/zij zelf controle heeft over dingen en zelf keuzes heeft om bepaalde dingen wel/niet te doen of om het op een bepaalde manier te doen.
  • Kinderen met meer zelfvertrouwen in hun eigen kunnen, zijn over het algemeen weerbaarder tegen stress. Geef je kind dus regelmatig complimenten dat hij/zij het goed doet. Ook een weerbaarheidstraining waarin je kind leert wanneer hij/zij in zijn/haar kracht staat, kan hier bij helpen.
  • Betrek je kinderen bij het verzinnen van oplossingen; laat ze zelf suggesties doen. Zeg niet als ouder: ‘trek je niets aan van het kindje dat naast je zit’, maar vraag zelf aan je kind hoe hij/zij er mee om kan gaan.
  • Accepteer dat je kind is zoals hij is en zeg dat ook tegen hem/haar. ‘Jij bent goed zoals je bent’.
  • Laat je kind zich af en toe lekker uitleven. Lekker gek doen of even helemaal uitleven op de trampoline bijvoorbeeld.
  • Geef je kind een dagboek, zodat hij/zij dingen die hem/haar dwarszitten, van zich af kan schrijven. Daardoor verdwijnt het uit de hersenen en heb je minder stress.
  • Laat merken dat je er echt bent voor je kind. Geef je kind een time-in (in plaats van een time-out). Zo bouw je een band op met je kind. En weet hij/zij dat hij/zij altijd bij jou terecht kan. Meer hierover leer je in de cursus Mindful Parenting.
  • En geef hem/haar een spinner blijkbaar….Want de spinner kan helpen bij het verhogen van de concentratie. En dat is nou juist iets wat bij te veel stress niet meer lukt. Dat hadden we hierboven gezien.

Hoe draagt de spinner bij aan het verbeteren van de concentratie?

De spinner kan helpen bij het verhogen van de concentratie. Hoe dan? De spinner biedt uitkomst aan de friemelbehoefte van kinderen. Zo houd je het motorische brein bezig en creëer je meer ruimte om jezelf te kunnen concentreren.

Mijn eigen zoontje wil altijd iets in zijn handen hebben. Hij moet iets vastpakken, voelen, bekijken. En dat kijken gaat dan bijna altijd gepaard met z’n vingers en ik hoor mezelf al weer zeggen: ‘blijf er af: kijken met je ogen’, maar die opmerking moet ik toch echt vaak herhalen. De drang om dingen aan te raken (lees: te bewegen), is groot. Ik merk dit vooral als hij ergens stil moet zitten. En dit is ook logisch: als je stil moet zitten of moet opletten (bijvoorbeeld in de klas) dan is je motorische deel van je brein niet actief en gaat zich als het ware vervelen. Je lijf wil bewegen, maar kan dat op dat moment niet (of mag het niet, want je moet ten slotte stil zitten in de klas). Een spinner is een manier om toch iets te kunnen bewegen en je motorische brein dus bezig te houden en je daardoor beter te concentreren. Je bent dan niet afgeleid door het verveelde gevoel. Maar helaas is het op de meeste scholen niet toegestaan om de spinners mee de klas in te nemen. Het wordt gezien als speelgoed en dat mag ten slotte niet. Jammer, want sommige kinderen kunnen hier dus blijkbaar wel baat bij hebben.

Ik ga het uitvinden. Als ik ten minste nog ergens een spinner kan bemachtigen. En jij? Heb jij er al ervaringen mee? Hoe reageert jouw kind? Heb jij het idee dat je kind zich beter kan concentreren en minder stress heeft? Ik ben erg benieuwd naar jouw reactie. Schroom dus niet om hieronder jouw ervaringen met de spinner te delen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *