Geen categorie

Wat zullen ze er wel niet van vinden?

Fergie bij sloot

Herken je dat? Gevoelens van schaamte die zich af en toe de kop steken en waarvan je achteraf denkt: zo erg was het toch niet?

Vandaag liep ik het ochtend uitlaatrondje met mijn hond Fergie. Langs het vertrouwde kleine stukje groen langs de sloot. Er liepen een paar mensen om een huis dat te koop stond…waarschijnlijk hadden ze een afspraak voor een bezichtiging met de makelaar.

Ik kwam aanlopen met Fergie. En ik zag al aan haar manier van lopen dat ze haar grote boodschap moest doen. Ik trok haar al een klein beetje weer de andere richting op, want anders zou ze echt pal voor die mensen gaan zitten. En ja hoor, ze deed haar behoefte. Snel m’n zakje gepakt en het opgeruimd. Vanuit mijn ooghoek keek ik naar de mensen. Die keken gelukkig de andere kant op, maar ik ga er van uit dat ze het toch gezien moeten hebben….

Op de terugweg moesten we weer langs de mensen die nog steeds stonden te wachten. En wat denk je? Gaat Fergie gewoon nog een keer zitten! Weer zo ongeveer voor die mensen die nu wel stonden te kijken. Dus ik zeg snel: Ja, ik heb het er niet verteld hoor dat ze hier moest gaan zitten, terwijl ik al weer klaar stond met mijn zakje om het op te ruimen. En die mevrouw  zegt met een glimlach: ‘ja, als je moet, dan moet je hè?’.

Misschien herken je dat wel. Dat gevoel van ongemak als mensen naar je staan te kijken. Ondanks dat ze het helemaal niet erg vonden, had ik toch dat gevoel van wat moeten ze er wel niet van denken? En Fergie: die had nergens last van! Die vervolgde gewoon zonder problemen haar wandeling. Wat een mooie les weer: “Doe niet zo moeilijk, doe gewoon je ding! En laat je niet leiden door anderen!”

Op zoek naar goedkeuring van je omgeving

Waar ligt dat aan? Het constant toch bezig zijn met de omgeving? Het denken voor anderen? Misschien dat ik op zoek ben naar een soort van goedkeuring. Ik wil het altijd goed doen, aardig zijn voor anderen. Maar ja op zo’n moment als vanochtend lukt dat dan niet en word ik er door Fergie mee geconfronteerd. Zij gaat gewoon zitten en het liefst wil ik haar meetrekken, maar ja dat is weer niet aardig voor Fergie.

Wat voor tips zou ik nu geven aan mijn klanten? Want ja dit soort gevoelens hebben wel meer mensen. Laatst had ik nog iemand in de praktijk die zich er voor schaamde dat ze in een burn-out zat:  ‘Wat moeten anderen wel niet van me denken?’.

Tips bij gevoelens van schaamte of afwijzing

  1. Stel jezelf de vraag: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’ ‘Is het levensbedreigend?’ In mijn geval was het ergste wat er kon gebeuren dat ik een afkeurende blik zou krijgen van de mensen die stonden te kijken. En wat zegt dat over mij? Dat ik dan maar meteen asociaal ben? Want ik laat mijn hond daar poepen. En hoe erg was het nu eigenlijk? Een hond moet nu eenmaal zijn behoefte doen en ik heb het opgeruimd.
  2. Probeer het niet weg te stoppen: het is nu eenmaal gebeurd en je kunt er toch niets meer aan veranderen. Klopt: Fergie zat al, dus het gebeurde nu eenmaal. En accepteer het. In plaats van te doen alsof ik die mensen niet zag, heb ik vanuit mijn vriendelijkheid en zachtheid een kort praatje gemaakt…Prima toch? (toch weer even die bevestiging voor mezelf….)
  3. Mocht jouw schaamtegevoel of gevoelens van afwijzing groter zijn dan dit kleine voorval: praat er dan vooral met anderen over. Of schakel een coach in en pak de oorzaak van het gevoel van schaamte of afwijzing aan. Je kunt hierdoor je gevoelens uitspreken en inzien dat deze gevoelens er mogen zijn. Het lucht op om er met iemand over te praten. En een coach kan je leren hoe je met deze gevoelens om kunt gaan.

Ik zelf ben al een eind op weg in dit proces. Ook al word ik er soms door dit soort kleine gebeurtenissen er nog wel even mee geconfronteerd. Maar ik weet dat ik open en kwetsbaar, oftewel mezelf, mag zijn en dat ik er op mag vertrouwen dat ik mensen aantrek die bij mij passen en door hen geaccepteerd word om wie ik echt ben. Fergie is hier overigens als geen ander een prachtig voorbeeld van: zij accepteert mij altijd om wie ik werkelijk ben!

Mocht je willen weten hoe ik dit heb aangepakt en wat jij met een coachingstraject zou kunnen leren en bereiken voor jezelf? Neem dan contact met mij op voor een gratis inzichtgesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *